MY Vita Xplorer Brothers Daedalus Elphinstone Afbeelding MY Vita Xplorer Brothers Daedalus Elphinstone
MY Vita Xplorer Brothers Daedalus Elphinstone
Bestemming: Liveaboards Egypte Rode Zee - Route Brother Islands-Daedalus-Elphinstone

MY Vita Xplorer Brothers Daedalus Elphinstone


Deze liveaboard wordt vaak de Gouden driehoek genoemd en vormt absoluut het juweel van de Rode Zee. BDE, Brothers, Daedalus & Elphinstone: bij het horen van deze 3 letters wordt de ervaren duikers razend enthousiast door de mooie herinnering aan prachtige duiken of juist gefrustreerd omdat hij of zij deze legendarische liveaboardroute nog niet heeft meegemaakt. Deze 3 duikstekken liggen vrij ver uit elkaar,...

Rondreis o.b.v. VolpensionM/Y Vita Xplorer Liveaboard - Route Brothers, Daedalus & Elphinstone

Met gegarandeerd vertrek!

Deze liveaboard wordt vaak de Gouden driehoek genoemd en vormt absoluut het juweel van de Rode Zee. BDE, Brothers, Daedalus & Elphinstone: bij het horen van deze 3 letters wordt de ervaren duikers razend enthousiast door de mooie herinnering aan prachtige duiken of juist gefrustreerd omdat hij of zij deze legendarische liveaboardroute nog niet heeft meegemaakt. Deze 3 duikstekken liggen vrij ver uit elkaar, maar bieden u het beste van de onderwaterwereld van de Rode Zee.

Belangrijk - Geadviseerde vereiste duikervaring

Om optimaal te kunnen genieten van de duiken tijdens deze liveaboard safari, dient u minimaal 50 gelogde duiken en een duikniveau van PADI Advanced Open Water/level 2 (of equivalent) te hebben.

Vita Xplorer

Xplorer Liveaboards beschikt over 2 comfortabele, recent gerenoveerde liveaboards en worden beheerd door een team van 2 Belgisch/Franse eigenaren. Het professionele en enthousiaste team verwelkomt u graag aan boord en laat u met veel plezier de mooiste en meest bijzonder duikplekken van de Rode Zee zien! De Vita Xplorer is in april 2015 volledig gerenoveerd en heeft de ruimte om 24 duikers te verwelkomen en te vervoeren in het noordelijke gebied (Ras Mohamed, Tiran, Brothers, maar ook Brothers, Deadalus en Elphinstone) van de Rode Zee. De Vita Xplorer vertrekt meestal vanuit de haven van Marriott Hurghada Hotel (15 minuten van de luchthaven van Hurghada) en soms ook vanuit de haven van Port Galib, Marsa Alam of Hamata (afhankelijk van de volgende vaarroutes).

Aan boord

De gastvrije bemanning heet u van harte welkom aan boord van de Vita Xplorer, een liveaboard met een lengte van ruim 38 meter en een breedte van ruim 8 meter. Op het ruime zonnedek kunt u na een enerverende duikdag heerlijk ontspannen in de schaduw of juist even genieten van de zon. Op het loungedek vindt u een ruime eetruimte, waar de maaltijden genuttigd worden en daarnaast tevens een grote loungeruimte met airconditioning, bar en een tv/video/dvd/audio-installatie, waar u heerlijk kunt relaxen en een drankje kunt drinken.

Het duikdek en duikplatform bevinden zich op het hoofddek en bieden u alle ruimte om u goed voor te kunnen bereiden op de duiken. Op het duikdek zijn 2 (hand)douches aanwezig en een spoeltank om uw uitrusting te kunnen reinigen. Ook zijn er 12L tanks aanwezig (15L tanks tegen een toeslag) en is er Nitrox (29-32%) aanwezig voor gecertificeerde duikers. Nitrox is inbegrepen en de bemanning streeft er naar iedereen van Nitrox te voorzien, afhankelijk van de vraag. Daarnaast zijn er 2 zodiacs en 2 duikladders, zodat u vanaf de boot gemakkelijk te water kunt gaan.

De hutten (gedeeld)

De Vita beschikt over 10x 2-persoonscabines met 2 aparte bedden (waarvan een voor de gidsen) en 3 (suite)cabines met 2-persoonsbed (verdeeld over het onderdek en het hoofddek). Alle hutten beschikken daarnaast over airconditioning, een klein koelkastje en een en-suite badkamer met douche, toilet en wastafel. Ook uw veiligheid is erg belangrijk aan boord van de Vita Xplorer. Er zijn 2 reddingsboten aanwezig en daarnaast zijn er ook reddingsvesten, zuurstof en eerste hulpsets aanwezig aan boord.

vita

Deze 8-daagse duikreis naar Egypte is inclusief:

 • Retourvluchten naar Hurghada en v.v.
 • Luchthavenbelasting en toeslagen
 • Transfers luchthaven Hurghada - Liveaboard en v.v.
 • 7 nachten verblijf op de MY VITA Xplorer in een gedeelde hut (de laatste overnachting kan in een hotel o.b.v. halfpension zijn)
 • 6 dagen duiken, 2-3 duiken per dag (incl. 12L fles, lucht, lood)
 • Verzorging op basis van volpension, inclusief soft drinks, koffie, thee, water

Bijkomende kosten:

 • Ruimbagage, afhankelijk van gewicht en luchtvaartmaatschappij.
 • Evt. Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • Reserveringskosten
 • Visumkosten (ter plaatse bij aankomst op de luchthaven), ca 28,- p.p.
 • Alcoholische drankjes (bier 50cl ca. 3,- Wijn 75cl: ca. 15,- (Egyptisch), ca. 18,- (Afrikaans)

Bijkomende kosten aan boord:

 • Fooien voor de bemanning (naar eigen inzicht, gemiddeld ca. 30-40,- voor de gehele week)
 • Duikverzekering/Hyperbaric insurance: ca. 7,- per persoon per week
 • Alcoholische drankjes
 • Huur Duikuitrusting & 15L tanks (vooraf reserveren)
 • Toeslag 1-persoonscabine (op aanvraag)

De route Brothers, Daedalus & Elhpinstone

Bij de Brothers eilanden en Elphinstone kan er het beste worden gedoken met een liveaboard. Het zijn Egypische duikgebieden die verder naar het oosten in de Rode Zee liggen. Het vertrek is vanuit Marsa Alam (maar kan soms ook plaatsvinden vanuit Hurghada,) afhankelijk van de vaarroute van de boot in de week daarvoor.

Brothers

De Brothers Eilanden ( Al Ikhwan of El Akhawein) liggen temidden van de Rode Zee, op 36 nautische mijlen (70 km) ten oosten van El Quseir. De Brothers worden gevormd door twee bijzondere eilanden, die vanuit een diepte van meer dan 500 m opdoemen en waarvan de toppen nog net boven het water uitsteken.

De locatie van de eilanden is blootgesteld aan stromingen, en als enige twee riffen in deze regio oefenen ze een grote aantrekkingskracht uit op diverse soorten haaien, die vanuit de diepte tevoorschijn komen. Samen met de miljoenen kleurrijke vissen die er rondzwemmen is dit rif een van de 10 beste duikplekken van Egypte en de Rode Zee. Duiken werd hier vanaf 1996 tot 1998 drie jaar lang door de Egyptische regering verboden omdat er teveel boten waren die er zichtbare problemen veroorzaakten. De Brothers zijn tegenwoordig een nationaal park dat een vergunning van de kustwacht met betaling van een vergoeding vereist om er te mogen duiken ( 50) om het gebied te beschermen en behouden.

De twee eilanden zijn minder dan 1 km lang. Het grootste eiland in het noorden wordt Big Brother genoemd en het kleinere, zuidelijk gelegen ... Little Brother.

Big Brother

De grootste van de twee Brother eilanden is slechts 300 m lang. Het is bekroond met een stenen vuurtoren van 100 meter hoog en is, in 1880, in een Victoriaanse stijl gebouwd door de Engelsen. De vuurtoren kan worden bezocht. Big Brother wordt slechts bewoond door een aantal soldaten die de vuurtoren en de omgeving bewaken. Big Brother bevat 2 wrakken: De Numidia, helemaal in het noorden, was een Brits vrachtschip van 145 m lang, dat spoorwegmateriaal transporteerde en zonk in 1901. Het wrak rust op stuurboordzijde, tussen 15 en 80 m diepte.

De Aida, in het noordwesten, is ook een echte aan-rader. Het was een Egyptisch vrachtschip van 75 m lengte dat door slechte weersomstandigheden in 1947 zonk. Het wrak is verticaal gepositioneerd en is door de zware zeegang in stukken gebroken, het achter-steven ligt het diepst (60 m) en het voorsteven ligt op 25 meter waardoor gemakkelijk toegang wordt geboden tot de laadruimten.

Daedalus

Daedalus is gelegen op 100 mijl ten zuiden van de Brother eilanden en is niet echt een eiland. In feite is het een enorm cirkelvormig rif met in het midden een vuurtoren, die een groep soldaten huisvest zoals op de Brothers. Een lange brug verbindt dit gebied gebouwd op het zuidwestelijke deel van de rand van het rif, waar boten kunnen aanleggen. Een leuke excursie, als de soldaten het toestaan, is een bezoek aan de vuurtoren met een uniek uitzicht!

De mogelijkheden om te duiken zijn eindeloos gezien de grootsheid van het rif. Het noordelijke deel wordt vaak gekozen, als de omstandigheden dit toelaten, voor de eerste duik in de vroege ochtend en is de ideale plek voor grootse ontmoetingen.

Grijze haaien en witpuntrifhaaien, scholen met hamerhaaien, grote trevally, scholen met barracudas, mantaroggen en adelaarsroggen maken deel uit van de bezoekers van dit gebied. Er ligt ook een wrak ten noorden van het rif, maar daar kan niet op worden gedoken zonder speciale luchtmengsels. De bezienswaardigheden van de westelijk gelegen drop off bestaan, naast de prachtige zachte koralen en zwarte koralen, uit een enorme kolonie zeeanemonen met hun anemoonvisjes.

Dit is ook een leuke plek om te snorkelen. De wand aan de westkant is tevens een plek waar allerlei soorten samenscholingen van vissoorten mogelijk zijn. In de buurt van de brug bevindt zich de piramide van koraal, een koraalformatie langs de drop off op een diepte van 8 meter die richting het oppervlak oprijst.

Elphinstone

Bij dageraad bereiken we het rif Elphinstone. Het meest spectaculaire deel van het koraalrif dat aan de noord- en zuidkant groeit, garandeert de 4 allerbeste duiken van de Rode Zee. Elphinstone Noord bestaat uit een plateau dat afdaalt naar 25 meter en een tweede plateau gelegen op 45 m diepte met een bijna constante stroming. Hier passeren talrijke vissen en hamerhaaien. De wanden aan de oost- en westkant zijn bedekt met massas koralen, gorgonias en zwarte koralen en er is een hoge concentratie aan bodemdieren en kleurrijke vissen. De duiken worden gemaakt richting het noorden en eindigen met de stroming mee aan de zuidkant van het rif. Elphinstone Zuid is weer uniek om een duik onder het plateau op 25 meter diepte. De openingen in de wand met een blauwe achtergrond vormen een enorme natuurlijke boog, die zich opent op 55 meter diepte en een zeer indrukwekkend uitzicht biedt. Haaien, tonijn en scholen met vissen worden hier veelvuldig gezien.

Er is geen definitieve vaarroute vastgelegd om zoveel mogelijk rekening te kunnen houden met de weersomstandigheden, het niveau van de duikers en hun wensen. De bemanning en duikgidsen weten u feilloos de mooiste plekjes te wijzen en delen met veel enthousiasme hun passie en kennis met u.

Vluchtinformatie

U vliegt aan op de luchthaven van Hurghada. De vluchten worden uitgevoerd door verschillende luchtvaartmaatschappijen en met vertrek vanaf Amsterdam/Schiphol. Het kan voorkomen dat er een tussenlanding wordt gemaakt. Wenst u vanaf een andere luchthaven te vertrekken (bijv. Brussel, Eindhoven of Dusseldorf), dan informeren wij u graag over de mogelijkheden. De prijzen zijn gebaseerd op de meest voordelige vluchttarieven/klasse. Als dit tarief niet meer beschikbaar is, kan er een vluchttoeslag gelden. Mocht dit het geval zijn, dan informeren wij u hier uiteraard eerst over, voordat wij uw boeking definitief maken.

Beschikbaarheid

Reserveringen kunnen wij pas definitief aan u bevestigen nadat wij de beschikbaarheid gecontroleerd hebben. Boekingen blijven tot telefonische en schriftelijke bevestiging onder voorbehoud. We proberen de beschikbaarheid zoveel mogelijk up-to-date te houden, maar het kan soms voorkomen dat uw gewenste accommodatie/vertrekdatum niet meer beschikbaar is. In dit geval zullen we in overleg met u een passend alternatief zoeken.

Belangrijk

Voor de liveaboards is er een minimum aantal deelnemers (8-10 personen) nodig om het vertrek te kunnen garanderen. Vertrek in de maanden september en oktober zijn gegarandeerd. Het kan soms voorkomen dat haven van vertrek/aankomst wegens logistieke redenen wordt gewijzigd om de vaarroute zo optimaal mogelijk te houden.

Bij het vertrek op 2 september 2017 wordt er gevaren met de OKEANOS XplorerVluchten
Houdt u er rekening mee dat de ruimbagage bij de meeste luchtvaartmaatschappijen niet langer is inbegrepen. U dient deze tegen een toeslag bij te boeken. De tarieven hiervoor verschillen per gewicht en per luchtvaartmaatschappij. De getoonde prijzen zijn gebaseerd op de meest voordelige vluchttarieven/klasse en zijn, net als de accommodatie, onder voorbehoud van beschikbaarheid. Wij proberen onze prijzen zo up-to-date mogelijk te houden. Indien deze boekingsklasse of de accommodatie niet meer beschikbaar is, bieden we u de reis aan tegen een eventuele toeslag of kijken wij voor u naar een alternatieve vertrekdatum. Dit gebeurt uiteraard in goed overleg met u, voordat we iets vastleggen.


Inclusief
 • Retourvluchten volgens programma
 • Luchthavenbelasting
 • Aantal overnachtingen naar keuze
 • Verzorging naar aanleiding van programma


Exclusief
 • Calamiteitenfonds, eenmalig 2,50,-
 • Evt. reis- en/of annuleringsverzekering
 • Persoonlijke uitgaven en entreegelden
 • Ruimbagage (afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij)
 • Lokale belastingen (bijv. toeristenbelasting)
 • Reserveringskosten, eenmalig 28,-


Overige Informatie
U neemt geheel vrijblijvend een optie op de reis naar uw keuze.
Na ontvangst van uw aanvraag, sturen wij u een overzicht toe, waarin u alle details van de reis, waaronder de vluchtgegevens kunt teruglezen.
Na uw akkoord zullen wij de reis pas definitief voor u vastleggen.
Als u nu een optie neemt betaalt u geen reserveringskosten.

We proberen de beschikbaarheid zoveel mogelijk up-to-date te houden, maar het kan soms voorkomen dat uw gewenste vertrekdatum niet meer beschikbaar is. In dit geval zullen we in overleg met u een passend alternatief zoeken.

MY Vita Xplorer Brothers Daedalus Elphinstone 0

E-mail dit programma naar uw vrienden

uw e-mailadres:

uw vrienden e-mailadres:

Meld u aan en ontvang leuke aanbiedingen per e-mail